نصب سازه های خورشیدی
وقتی صحبت از سیستمهای خورشیدی می شود، اولین چیزهایی که به ذهن می رسند، پنل خورشیدی، اینورتر، باتری و کنترلهای شارژ هستند. اما نصب این سیستمها روی سقف یا وسایل متحرک چگونه است؟ در اصل سازه نصب یکی از اساسیترین قسمتهای سیستم خورشیدی است که بر تولید انرژی، بازدهی و عمر پنل خورشیدی اثر میگذارد. بنابراین به علت هزینه بالای راهاندازی نباید از سازه کلی سیستم غافل ماند.
انواع روشهای نصب سازه های خورشیدی
ماژولهای خورشیدی باید به صورت امن و محکم روی ساختاری پایدار و مطمئن نصب شوند تا آرایه از برف، باد، تگرگ، باران و حتی زمینلرزههای کوچک در امان بمانند. می توان آنها را روی سقف، زمین یا ستون نصب کرد. در بازار 5 نوع سازه نصب وجود دارد که چهار نوع اول ثابت و آخرین نوع با زاویه متغیر میباشد:
- سازه های خورشیدی متصل به سقف: در این روش سیمکشی بین آرایه خورشیدی و باتری یا اینورتر را به حداقل میرسانند اما باید در نظر گرفت به دلیل سیمکشی سقف سوراخ می شود. پس باید ساختار سقف بسیار مستحکم باشد تا ریزش نکند. همچنین باید زاویه و جهت سقف در حالت بهینه باشد تا انرژی خورشید هدر نرود. باید اطمینان حاصل نمود تا درختان یا ساختمانهای اطراف روی سیستم سایه نیندازند و جلوی عبور هوا را نمیگیرند.
- سازه های خورشیدی متصل به زمین: نیاز به حفاظت در برابر زمین ندارند ولی باید پایههای دقیقی داشته باشند. این سازهها در معرض تخریب یا انباشت آلودگی، برگ ها و برف در زیر آرایه خورشیدی هستند. بنابراین این روش مناسب زمینهایی امن، تمیز و با وضعیت آبوهوایی پایدار می باشد. معمولا سازه توسط فلز و بتن به زمین محکم میشود.
- سازه های خورشیدی متصل به بالای ستون: پنل خورشیدی در قسمت بالایی ستونهایی که بسیار محکم به زمین متصل هستند، نصب میشوند. در این روش امکان تخریب یا انباشت برگ و آلودگی ها وجود ندارد ولی تمیز کردن سیستم مشکل خواهد بود.
- سازه های خورشیدی متصل به کناره ستون: معمولا شامل تعداد محدودی ماژول خورشیدی هستند. این سیستم عموما برای سیستمهای روشنایی استفاده می شود.
- سازه های خورشیدی متحرک: برای تمام سیستمهای تعقیب کننده خورشید مناسب هستند. مانند سیستمهای پمپ آب خورشیدی که حداکثر پرتوهای خورشید را دریافت و به الکتریسیته تبدیل میکند. این سازهها بیشتر در آبوهوای گرم استفاده میشوند. این سازهها دارای دو نوع تک محور و دو محور می شوند. سازههای تک محور به منظور تعقیب خورشید از شرق به غرب طراحی شدهاند و سازههای دو محور خورشید را روزانه و فصلی تعقیب میکنند و از سیستمهای فتوولتائیک متمرکز شونده بهره میگیرند.
جنس سازه های خورشیدی
سازه نصب سیستم خورشیدی میتواند از مواد مختلفی باشد. آلومینیوم بیشترین ماده کاربردی است که نه تنها سبک است بلکه ضدزنگ، محکم و سازگار با بسیاری از ماژولهای موجود در بازار است. گزینه دیگر استیل ضد زنگ است که بسیار محکم و در برابر باران و برف مقاوم است و عمر طولانی دارد ولی هزینه آن بسیار بالاست.
سازههای چوبی ارزان هستند و کار با آنها نیز راحت است اما ضعیف هستند و در محیطهای مرطوب دوام نمیآورند. سازههای پلاستیکی نیز هزینه پایینی دارند اما در مورد استاتیک و عمر اصلا بهینه نیستند.