تفاوت سازه سی اف اس cfs و ال اس اف lsf

تفاوت‌های سی اف اس cfs و ال اس اف lsf به زبان ساده :

  • در سیستم ال اس اف، دیوارها باربر بوده و نقش انتقال بار را به عهده دارند و در این سیستم خبری از تیر و ستون نیست، اما در سیستم سی اف اس باربری توسط تیرهای فرعی و اصلی و ستون‌ها انجام می‌پذیرد.

تصویر سازه ال اس اف ⇓ lsf ⇓

سیستم ال اس اف

  • در سیستم ال اس اف، مطابق با آیین نامه، می‌بایست حتما از ورق گالوانیزه با کوتینگ حداقل 180 استفاده شود، در حالیکه در سیستم سی اف اس در رابطه با ورق‌های با ضخامت بیش از 3 میلیمتر الزام آیین نامه ای وجود نداشته و می‌توان از ورق سیاه استفاده کرد.

تصویر سازه سی اف اس ⇓ cfs ⇓

سازه CFS

  • مهمترین تفاوت در امکان استفاده از مصالح سنتی جهت اجرای دیوار‌ها می‌باشد، که در سیستم ال اس اف این امکان وجود ندارد، یا به عبارت صحیح‌تر توجیه ندارد، چرا که بدلیل وجود المان‌های قائم (Stud) به فواصل حداکثر 60 سانتیمتر از یکدیگر در دیوار‌ها، در نهایت بهترین سیستم پوششی استفاده از گچ برگ برای داخل، پشم سنگ یا پلی استایرن به عنوان عایق صوتی و حرارتی در وسط دیوارها و سمنت بورد به عنوان پوشش خارجی دیوار (نما) می‌باشد، که این محدودیت باعث افزایش هزینه تمام شده دیوار‌ها نسبت به سیستم سنتی (بلوک، سفال، آجر، لیکا ….) می‌شد که با توجه به نبود این محدودیت در سیستم سی اف اس هزینه تمام شده پروژه به میزان قابل توجهی در cfs کاهش می‌یابد (بدلیل امکان استفاده از مصالح ارزانی همچون بلوک سفالی).

اشکوسازه

تصویر سازه ال اس اف ⇓ lsf ⇓

سازه‌های LSF

  • در سیستم ال اس اف از آنجا که پس از نصب سازه، دیوار‌ها با سه لایه محصول آماده جهت داخل، میان دیوار و نمای خارجی (گچ برگ، پشم سنگ یا پلی استایرن، سمنت بورد) پوشانده می‌شوند، سرعت کار به نسبت سی اف اس با اجرای دیوارهای سنتی بسیار بالاتر است.

تصویر سازه سی اف اس ⇓ cfs ⇓

سی اف اس

  • وزن نهایی پروژه در ال اس اف از سی اف اس به مراتب پایینتر است. (بدلیل پوشش دیوارها با مصالح سبک و ….)
  • در ال اس اف محدودیت‌های معماری بیشتر از سی اف اس مشکل ساز بوده و طراحی معماری مرتبط را نیاز دارد (به عنوان مثال طول کنسول به 80 سانتیمتر محدود می‌شود در حالیکه در سی اف اس این مشکل وجود ندارد)

تصویر سازه ال اس اف ⇓ lsf ⇓

سازه ال اس اف

  • هزینه تمام شده سازه ال اس اف و سی اف اس تفاوت چندانی با هم ندارد، چرا که وزن سی اف اس کمی بیش از ال اس اف می‌شود و در عوض ورق مورد استفاده در ال اس اف گالوانیزه می‌باشد که از ورق سیاه سی اف اس گرانتر است، این دو مورد بعلاوه موارد دیگری چون هزینه ساخت و دستمزد نصب‌های متفاوت، در نهایت قیمت تمام شده هر دو سازه را در کنار هم قرار می‌دهد.

تصویر سازه سی اف اس ⇓ cfs ⇓

نمونه سازه CFS

  • هزینه تمام شده یک پروژه با اسکلت سی اف اس (در اینجا منظور هزینه از فونداسیون تا کلید تحویل می‌باشد) کمتر از همان پروژه با سازه ال اس اف (صفر تا صد) می‌باشد که دلیل عمده این امر همانطور که در بالا اشاره شد امکان استفاده از محصولات ارزان سنتی برای دیوارها در سیستم سی اف اس می‌باشد.
  • از لحاظ فرهنگی در مناطقی که آشنایی با سیستم‌های نوین ساختمان سازی ندارند، سیستم سی اف اس بسیار مقبول‌تر و محبوب‌تر خواهد بود، چرا که مصرف کننده نهایی با دیوار‌های آجری، سفالی و … بسیار راحتتر است تا با دیوار گچ برگی که با دست زدن صدای تو خالی می‌دهد!

تصویر سازه ال اس اف ⇓ lsf ⇓

نمونه کار سازه lsf

  • از بابت ساخت و ساز در طبقات :

سیستم ال اس اف تا 2 طبقه امکان اجرا بدون دیوار برشی بتنی و تا 5 طبقه با دیوار برشی بتنی را دارد.

سیستم سی اف اس تا دو طبقه امکان اجرا بصورت خمشی (بدون نیاز به باد بند) و تا 5 طبقه با سیستم مهار بندی و یا دیوار برشی بتنی را دارد.

تصویر سازه سی اف اس ⇓ cfs ⇓

نمونه سازه سی اف اس - اشکوسازه گستر

  • برای اجرای ال اس اف معمولا نیاز به جرثقیل نمی باشد اما در سی اف اس اکثرا نیاز به جرثقیل می‌باشد.
  • سرعت اجرای سازه سی اف اس با توجه به کمتر بودن المان‌ها نسبت به ال اس اف و انجام 100% مراحل ساخت در کارخانه، بیشتر است.(لازم به ذکر است که ساخت سازه ال اس اف نیوزیلندی نیز بر خلاف ال اس اف کانادایی تماما در کارخانه صورت می‌پذیرد.)

دکوراسیون دیوارهای ال اس اف (LSF)

به منظور ایجاد نماسازی در سازه های سبک نکات بی نظیری وجود دارد که حجم و هزینه کار را به میزان بسیار زیادی کاهش می دهد. در ادامه به هر یک از نکات مهم اشاره خواهد شد.

تزئین دیوارهای ال اس اف (LSF)

دیوارهای ال اس اف (LSF) از جنس استیل نورد سرد یا سازه‌های سی اف اس (CFS) ساخته شده اند. این جنس دیوارها که گاهی اوقات با پوشش‌های دیگر نیز همراه است، قابلیت تزئین توسط انواع مصالح ساختمانی مانند گچ، کاغذ دیواری، رنگ و غیره را دارند. اکثر مردم برای زیباسازی نمای داخلی ساختمانی که از سازه‌های LSF طراحی شده است، از گچ یا رنگ برای دکوراسیون استفاده می‌نمایند. تزئین دیوارهای ال اس اف (LSF) کار بسیار راحت و کم هزینه ای می‌باشد.

تزیین دیوار lsf

دکوراسیون دیوارهای ال اس اف (LSF)

دیوارهای سازه LSF قابلیت طراحی توسط انواع دکوراسیون را دارند. بسته به سازی‌ها و دکوراسیون داخلی ساختمان شما می‌توانید از دکوراسیون‌های سنتی، معاصر، مدرن یا دیگر دکوراسیون‌ها استفاده نمایید. محدودیت هایی که در سازه‌های ال اس اف (LSF) وجود دارد، بستگی زیادی به دکوراسیون آنها ندارد. در طراحی سازه‌های ال اس اف (LSF) اکثراً محدودیت بار 250 کیلوگرم در متر مربع برای سازه‌ها را در نظر می‌گیرند.

اما این مقدار هیچ محدودیت چشم گیری را در تزئین دیوارهای ال اس اف (LSF) به همراه ندارد. این مقدار بار توسط خود سازه و ستون‌های اطراف بر روی سازه متحمل می‌شود. تزئیناتی مانند گچ یا دیگر تجهیزات، نیز وزنی را به این سازه اضافه می‌کنند. اما سنگینی این وزن به قدری می‌باشد، که فشاری به سازه وارد نمی آورد و سازه به راحتی می‌تواند این مقدار بار را متحمل شود.

دکوراسیون دیوار ال اس اف

البته باید در نظر گرفت که به غیر از تزئیناتی مانند گچبری یا سنگ‌های به کار برده شده بر روی دیوارها، لوازم دیگری مانند تابلوها، پرده، پنجره و غیره نیز وزنی را بر روی دیوار وارد می‌نمایند. پس در هنگام تزئین دیوارهای ال اس اف (LSF) باید به وزن کل لوازم و خود دیوار و سازه‌های ال اس (LSF)دقت نمایید.

باید در نظر داشته باشید که بیشترین وزنی که در یک متر مربع می‌توانید بر روی یک دیوار قرار دهید، نباید بیشتر از 250 کیلوگرم باشد. همچنین وزنی که بر روی یک قسمت از دیوار وارد می‌شود، بر روی قسمت‌های دیگر نیز تقسیم می‌شود. دلیل این کار، اتصالات پیچ و مهره ای در سازه‌های ال اس اف (LSF) می‌باشد.

نمونه سازه ال اس اف

نصب تجهیزات بر روی سازه‌های ال اس اف (LSF)

برای نصب تجهیزاتی مانند تابلو یا پرده بر روی دیوارهای بتنی یا سازه‌های فولادی، به راحتی می‌توان از رول پلاک و میخ استفاده نمود. اما در سازه‌های ال اس اف (LSF) قطر لایه گچ بری شده بر روی دیوارهای فولادی کم می‌باشد و امکان کوبیدن میخ بر روی دیوارها جهت تزئین دیوارهای ال اس اف (LSF) وجود ندارد. از این جهت باید در زمان اجرای این سازه ها، مکان هایی را برای نصب تجهیزات تزئینی بر روی دیوارها در نظر گرفت.

اکثراً با اتصالات جوشکاری شده یا پیچ و مهره ای که بر روی دیوارهای فولادی نور سرد قرار می‌دهند، این امکان را برای صاحب خانه‌ها می‌دهند که به راحتی بتوانند لوازم تزئیناتی مانند تابلو، ساعت، پرده یا غیره را بر روی دیوار، نصب نمایند.اکثر استفاده کنندگان از این سازه ها، مشکلی با تزئین دیوارهای ال اس اف (LSF) اعلام نمی کنند.

کاربرد گسترده سازه‌های CFS در نوسازی مدارس

بیایید در ابتدای امر مروری داشته باشیم بر مسائلی که ضرورت سازه سبک فولادی سرد نورد شده، را در کشور برجسته می‌سازند و جایِ پای این سازه را در صنعت ساختمان محکم می‌کنند. همان طور که می‌دانیم بخش اعظمی از مناطق ایران بر مدارِ گسل تعبیه شده اند، این عامل سبب شده پیوسته گوش به زنگ باشیم و مشرف باشیم بر این مسئله که زلزله جزء لاینفک کشور است.

آن زمان که نام زلزله به میان می‌آید توجه به دو فاکتور غیرقابل اغماض است. نخست پیشگیری از بیماری است به معنایِ مبادرت به احداث ساختمان هایی که زلزله را تاب می‌آورند و در مقابلش سینه سپر می‌کنند و دوم درمان پس از بیماری است یعنی اقداماتی که پس از وقوعِ زلزله، باید دست به دامانشان شد.

تفاوت سازه سی اف اس cfs و ال اس اف lsf

اگر زلزله سال‌های اخیر را از نظر بگذرانیم، متوجه خواهیم شد فراهم ساختن حجم بالایی پناهگاه و نوسازی خرابه‌های باقی مانده از زلزله، نخستین نکته مهم است. آن زمان که ساختمان‌ها در اثر زلزله با خاک یکسان می‌شوند باید احداث ساختمان را از صفر استارت زد. آنچه مسئله را سخت و چالش برانگیز می‌کند، زمانبر بودن ساختمان سازی است آن هم در شرایطی که نیاز به یک سقف عمیقا حس می‌شود.

در چنین شرایطی سازه سبک فولادی سرد نور<حد شده، به عنوان سازه ای که سرعت اجرایِ بالایی دارد و به مقاومت در برابر زلزله معروف است، نمره قبولی را می‌گیرد و یکه تاز میدان می‌شود.گاهی اوقات ساختمان به یکباره فرو نمی ریزد اما نیاز به نوسازی دارد، باز هم این سازه سبک فولادی سرد نورد شده، است که دست یاری ما را به گرمی می‌فشارد و قول می‌دهد در این مسیر همراهمان باشد.

تفاوت سازه سی اف اس cfs و ال اس اف lsf

پیرامون سازه سبک فولادی سرد نورد شده، صحبت می‌کنیم، همان سازه هایی که سی اف اس (CFS) نام می‌گیرند و به طلایه داران صنعت ساختمان بدل گشته اند. آن زمان که می‌گوییم ساختمان، منظورمان تنها واحد‌های مسکونی و تجاری نیست، مدارس مهم ترین ساختمانی است که وامدار بازسازی سریع است. پیرو آنچه در بالا بدان اشاره کردیم، نوسازی مدارس، نیز گره ای است که تنها به دستان سازه سبک فولادی سرد نورد شده، باز می‌شود.


جمع بندی

در این قسمت به جمع بندی تفاوت سازه سی اف اس cfs و ال اس اف lsf و بیان سوالات متداول پرداخته خواهد شد.

سازه ال اس اف ارزان‌تر است یا سازه سی اف اس؟

به دلیل اینکه محدودیت استفاده از مصالح سنتی و ارزان جهت اجرای دیوار‌ها در سازه‌های cfs وجود ندارد، هزینه تمام شده پروژه در این نوع سازه، به میزان قابل توجهی پایین‌تر از lsf میباشد.

در کدام یک از سازه‌های lsf یا cfs تعداد ستون‌های باربر بیشتر است؟

در سیستم ال اس اف، دیوارها باربر هستند و نیازی به تیر و ستون ندارد، اما در سیستم سی اف اس باربری توسط تیرهای فرعی و اصلی و ستون‌ها انجام می‌پذیرد.

اجرای سازه هایCFS به زمان بیشتری نیاز دارد یا سازه LSF؟

سرعت کار در اجرایLSF بیشتر است چرا که دیوارهای این نوع سازه از سه لایه آماده ساخته شده اما اجرای سازه‌های cfs، با استفاده از دیوارهای سنتی انجام شده که به زمان بیشتری نیاز دارند.

در این مقاله به تفاوت سازه سی اف اس cfs و ال اس اف lsf پرداخته خواهد شد.

2 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.