نکات اجرایی و فنی سازه های پیش ساخته
سیستمهای ساختمانی از منظرهای متفاوت به دستههای ذیل تقسیم میشوند :
حوصله خوندن نداری؟!! به جای خوندن پادکست پایین رو گوش کن 😉
انواع سیستم های ساختمانی (ازنظر روش های متفاوت ساختمانی)
از این منظر روشهای ساختمانی به سه دسته زیر تقسیم میشوند :
- سیستم صفحه ای
- سیستم قابی (اسكلتی)
- سیستم حجمی (سلولی)
سیستم صفحه ای
سیستم صفحه ای، از صفحات تخت به ابعاد یك تشکیل شده است، که یک قسمت دیوار یا كل دیوار به عنوان جدا كننده یا باربر است، این سیستم از بهترین روشهای پیش سازی ساختمان بعد از جنگ جهانی دوم است. اغلب در این روش جهت مقابله با نیروهای افقی از هستههای مركزی شامل پانلهای باربر متقاطع استفاده میشود كه کاربری این هستهها تامین فضای تاسیسات و سرویسها و … میباشد.
سیستم قابی (اسکلتی)
در این سیستم عمل باربری به عهده قابهای اسكلتی میباشد. در فضای مابین آنها، از دیوارهای غیر باربر جداكننده و به عبارتی از دو گروه مختلف عناصر استفاده میگردد.
سیستم حجمی (سلولی)
كه به شکل سلولهای متفاوت، هم اندازه اتاقها، كه همزمان باربر و جدا كننده هستند، ساخته میشود. در این روش نمای خارجی، پوششهای داخلی، قطعههای چوبی، پنجرهها به همراه شیشه و حتی كلیه قطعات سرویسها در سلولها، در كارخانه آماده و نصب شده اند. و در سایت پروژه تنها با روی هم گذاشتن این قطعات سه بعدی حجم ساختمان کامل میگردد.
در این سیستم سهم حجم کاری كارگران در سایت 20 درصد است، در واقع 80 درصد كار قبلاً در كارخانه انجام شده و لذا مدت عملیات نصب به طور قابل توجهی كاهش مییابد و سرعت زمان پروژه نسبت به دیگر ساختمانهای پانلی 3 الی 4 برابر است.
انواع سیستمهای ساختمانی (از نظر نوع مصالح)
سیستمهای سبك
اصطلاح سیستم سبك به سیستم هایی اطلاق میشود كه وزن مخصوص اجزاء تشكیل دهنده آنها، از وزن مخصوص آب كمتر است. این مواد اکثرا مواد تركیبی، چوب و مشتقات آن همچون كاغذ و مقوا و … هستند.
در ساختمانهای یك تا دو طبقه با این سیستم، ساختمانها بدون اسكلت فلزی یا بتنی هستند، اما در ساختمانهای بلند اسكلت ساختمان فلزی یا بتنی و در کنار آن، مواد پوشاننده از مواد سبك هستند.
سیستمهای سنگین
سیستم سنگین به سیستم هایی اطلاق میشود، كه وزن مخصوص مواد تشكیل دهنده آنها از وزن مخصوص آب بیشتر است، سیستمهای سنگین معمولا در هر متر مكعب فضا بیش از 1000 كیلوگرم وزن دارند و مصالح تشکیل دهنده آنها شامل بتن و آجر و غیره میباشد.
انواع سیستمهای ساختمانی (از نظر انواع گسترش سیستم ها)
سیستمهای بسته
به سیستم هایی گفته میشود كه كارخانه تنها پیش سازی قطعات مصرفی ساختمانهای خود را تولید نموده و با مصرف کردن آنها پروژههای خود را تکمیل و اجرا مینماید.
در این سیستم هماهنگی با سیستمهای دیگروجود ندارد، و در نتیجه عناصر تولیدی فقط در همان سیستم مصرف و استفاده میگردد، در واقع از حیث اندازه و اتصال با سایر سیستمها همخوانی ندارد.
سیستمهای باز
بدلیل آنكه هدف اصلی در روشهای صنعتی و پیش سازی شده كاهش مقدار هزینهها و اقتصادی كردن پروژه است، و چون در سیستم بسته، بازار نهایی عناصر و قطعات تولید شده محدود به همان سیستم است، و در نتیجه باعث كاهش میزان فروش میگردد.
بنابراین سیستم باز با امکان هماهنگی بین سیستمها و اجزا آنها ابداع گردید.در این سیستم دریافت سفارشهای كوچك نیز امكان پذیر است، اما در سیستمهای بسته با توجه به آنچه توضیح داده شد، دریافت سفارش مرتبط با حداقل یك هزار واحد مسكونی برای احداث یك كارخانه ضروری است.
انواع سیستمهای ساختمانی (از نظر نوع اتصالات)
سیستم با اتصالات تر
در این سیستمها اجزا به روشی به هم متصل میشوند كه اتصال آنها بصورت کاملا بسته بوده و به طور قطع هوا از آن عبور نمی كند. این اتصالات غالبا بوسیله عناصر پر كننده همچون بتن بوجود میآیند. در واقع در محل اتصال دو قطعه یک فاصلهای در نظر گرفته میشود كه اجزایی از قطعات در این فاصله با هم درگیر میشوند، و سپس با بتن ریزی فاصله مورد نظر كاملاً پر میشود.
سیستم با اتصالات خشك
سیستمی كه حتی مقدار کمی هوا از اتصالات آن عبور نماید سیستم با اتصالات خشك نامیده میشود. در سیستم با اتصالات خشک اغلب از اتصالات پیچ و مهرهای و یا جوش استفاده میشود. سیستم با اتصالات خشك از نظر طراحی اتصالات نیازمند ظرافت و دقت بیشتری است و كلیه عملیات و امكانات اتصال میباید از قبل در طراحی بررسی شود.
اتصالات (مونتاژ) عناصر پیش ساخته
اصول اتصالات، در واقع پیچیده ترین مسئله سازههای ساختمان پیش ساخته است. وقتی در بناهای سنتی شكافی بوجود آید، مرمت آن به خودی خود كار دشواری است، اما در ساختمانهای پیش ساخته، وجود تعدادی شكاف اجتناب ناپذیر است و میبایست آنها را در مقابل شرایط جوی، كاملاً غیر قابل نفوذ ساخت. نصب قطعات پیش ساخته، مستلزم آن است كه فواصلی بین آنها در نظر گرفته شود كه نقش زیر را دارند:
- پوشش تغییرات به وجود آمده در احجام قطعات
- پوشش حركات جزئی بنا در اثر نشست عادی آن و زمین لرزه ها.
- جلوگیری از نفوذ آب و باد به داخل بنا
- تامین عایق حرارتی مناسب
- ایجاد یك نمای زیبا و مشخص كردن اشکال عناصر تشكیل دهنده ی نما
اتصالات بسته
این نوع اتصال، امروزه در اغلب سیستمهای سنگین متداول است. پس از نصب قطعات پیش ساخته در محل پروژه و ریختن بتن در اطراف میلههای فولادی اتصال، درز حاصله را بوسیله نوعی ماستیك مخصوص، كه همیشه حالت الاستیكی خود را تا حدی حفظ میكند پر میكنند.
اتصالات باز
انتخاب اتصالات باز بتنی بدلیل این است، كه زمانی که نمای بنا در مسیر فشار باد واقع شود، در صورتیکه جریان باد بعد از عبور از درزی باریك وارد فضایی بازتر شود، فشارش كاهش مییابد. این فضای خالی را كه در طول تمامی درز اتصال مابین دو المان پیش ساخته به شکل شیاری تعبیه میگردد، فضای انبساط مینامند.
همچنین عملاً اثبات شده است كه رطوبت بارش هم به نقطهای جلوتر از فضای انبساط، وارد نمی شود. در شرایط مذکور نتها كافی است كه آب باران از طریق مناسبی به بیرون هدایت شود، همچنین با نصب یك تور فلزی به عنوان پشه بند، جلوی ورود حشرات را بگیرند تا فضای داخلی بنا از هر عامل خارجی حفاظت شود.
انواع پروفیل آلومینیومی و یا مصالح چوبی جهت انسداد درزها، از گزینههای قابل تامل هستند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.